TaalValuta


€11,99 €9,99
€13,99
€17,99
€39,99 €30,99

DHEA supplement kopen

DHEA supplement

Dehydroepiandrosteron (DHEA) is een natuurlijk voorkomend hormoon dat in het menselijk lichaam wordt geproduceerd. Het wordt voornamelijk gesynthetiseerd in de bijnieren, die zich bovenop elke nier bevinden. De voorloper van de DHEA-biosynthese in het lichaam is cholesterol. Cholesterol ondergaat een reeks enzymatische omzettingen om DHEA te produceren. DHEA is een hormonale voorloper: DHEA is een voorloper van geslachtshormonen, wat betekent dat het in het lichaam kan worden omgezet in testosteron en oestrogeen. Deze omzetting vindt plaats in verschillende weefsels, waaronder de bijnieren en voortplantingsorganen.

Hoewel DHEA endogeen in het menselijk lichaam wordt geproduceerd, kan het ook uit externe bronnen worden verkregen. DHEA-supplementen zijn vaak afkomstig van plantaardige bronnen, met name wilde yams (Dioscorea-soorten) of sojabonen. Deze planten bevatten een stof genaamd diosgenine, die via chemische processen in een laboratoriumomgeving kan worden omgezet in DHEA. Het is belangrijk op te merken dat DHEA zelf niet in significante hoeveelheden in deze planten aanwezig is; in plaats daarvan dienen ze als uitgangsmateriaal voor de synthese van DHEA.

Samenvattend wordt DHEA op natuurlijke wijze gesynthetiseerd in de bijnieren van het menselijk lichaam, en het kan ook synthetisch worden geproduceerd uit plantaardige voorlopers voor gebruik in DHEA supplementen of farmaceutische producten.

DHEA kopen

Hoe wordt dhea gemaakt?

Dehydroepiandrosteron (DHEA) is een hormoon dat van nature in het menselijk lichaam wordt geproduceerd, voornamelijk in de bijnieren. DHEA kan echter ook in een laboratoriumomgeving worden gesynthetiseerd voor farmaceutische of supplementaire doeleinden. Het productieproces van synthetische DHEA omvat doorgaans de volgende stappen:

Uitgangsmaterialen: De voorloper voor de DHEA-synthese is gewoonlijk afkomstig van plantensterolen of andere natuurlijke bronnen. Diosgenine, verkregen uit wilde yams of sojabonen, is een veelgebruikt uitgangsmateriaal.

 

Wild yams

Isolatie van Diosgenine: Diosgenine wordt via een reeks chemische processen uit het plantmateriaal geëxtraheerd. Bij de extractie kunnen op oplosmiddelen gebaseerde methoden of andere technieken betrokken zijn om zuivere diosgenine te verkrijgen.

Chemische transformatie: Diosgenine wordt vervolgens onderworpen aan chemische transformaties om het in DHEA om te zetten. De chemische synthese omvat een reeks reacties, waarbij vaak verschillende reagentia en katalysatoren worden gebruikt. Deze reacties zijn ontworpen om de natuurlijke biosynthese van DHEA in het menselijk lichaam na te bootsen.

Zuivering: Het gesynthetiseerde product wordt gezuiverd om onzuiverheden en bijproducten te verwijderen die tijdens de chemische reacties worden gegenereerd. Zuiveringsmethoden kunnen chromatografie, kristallisatie of andere scheidingstechnieken omvatten.

Formulering: De gezuiverde DHEA wordt vervolgens geformuleerd tot het gewenste product, of het nu farmaceutische preparaten, voedingssupplementen of andere vormen zijn.

Kwaliteitscontrole: Gedurende het hele productieproces worden kwaliteitscontrolemaatregelen geïmplementeerd om de zuiverheid, potentie en veiligheid van het eindproduct te garanderen. Dit omvat het testen van het dhea supplement op onzuiverheden, het verifiëren van de chemische samenstelling en het garanderen dat het voldoet aan de wettelijke normen.

Het is belangrijk op te merken dat de productie van een DHEA supplement onderworpen is aan regelgevend toezicht en dat fabrikanten zich moeten houden aan Good Manufacturing Practices (GMP) om de kwaliteit en veiligheid van het eindproduct te garanderen. Bovendien wordt het gebruik van synthetische DHEA in supplementen of farmaceutische producten gereguleerd door gezondheidsautoriteiten in verschillende landen. Raadpleeg altijd een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u DHEA-supplementen gebruikt.

Hoe wordt DHEA door het menselijk lichaam omgezet?

Dehydroepiandrosteron (DHEA) wordt door het menselijk lichaam via verschillende enzymatische routes omgezet in andere hormonen. DHEA wordt voornamelijk geproduceerd door de bijnieren en de omzetting ervan is afhankelijk van de specifieke betrokken weefsels en enzymen. De belangrijkste conversies omvatten de transformatie van DHEA in testosteron en oestrogeen. Hier is een vereenvoudigde uitleg van deze processen:

Conversie naar testosteron:

In perifere weefsels zoals de geslachtsklieren (teelballen bij mannen en eierstokken bij vrouwen) kan DHEA worden omgezet in androsteendion.

Androsteendion kan op zijn beurt verder worden omgezet in testosteron, een androgeen (mannelijk geslachtshormoon).

Conversie naar oestrogeen:

DHEA kan worden omgezet in androstenediol, dat vervolgens wordt omgezet in oestron, een oestrogeen.

In sommige weefsels kan oestron verder worden omgezet in estradiol, een andere vorm van oestrogeen.

Deze omzettingen worden gemedieerd door specifieke enzymen en het proces kan in verschillende weefsels variëren. Het enzym aromatase speelt bijvoorbeeld een cruciale rol bij de omzetting van androgenen in oestrogenen, en de activiteit ervan is bijzonder hoog in vetweefsel.

Het is belangrijk op te merken dat de omzetting van DHEA in testosteron of oestrogeen niet strikt lineair of in één richting verloopt. Het lichaam reguleert deze processen op basis van hormonale signalen en behoeften. Bovendien beïnvloedt de lokale concentratie van enzymen in verschillende weefsels de specifieke conversieroutes.

Lees meer
Cookie-toestemming Manage cookies