TaalValuta


€18,99 €15,99
€18,99
€18,99
€24,99 €23,99

Melatonine supplement

Melatonine 3 mg.

Melatonine werd in 1958 ontdekt door dermatoloog Dr. Aaron B. Lerner en zijn collega's aan de Yale University. De ontdekking van melatonine was het resultaat van hun onderzoek naar de oorzaken van een huidaandoening genaamd vitiligo.

Tijdens hun onderzoek probeerden Lerner en zijn team de stof te identificeren die verantwoordelijk is voor huidpigmentatie. Terwijl ze de pijnappelklier bij koeien bestudeerden, isoleerden ze een stof die pigmentatieactiviteit vertoonde. Ze noemden deze stof 'melatonine' vanwege de verbinding met melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor huidverkleuring.

Melatonine werd aanvankelijk gekarakteriseerd vanwege zijn rol bij het reguleren van huidpigmentatie, maar onderzoekers ontdekten later dat het een cruciale rol speelde bij de regulatie van de slaap-waakritme en andere fysiologische processen. Sinds de ontdekking ervan is melatonine uitgebreid bestudeerd en zijn de functies ervan in het lichaam verder opgehelderd. Tegenwoordig staat melatonine algemeen bekend om zijn betrokkenheid bij de slaap-waakritme en wordt het vaak gebruikt als supplement in de vorm van bijvoorbeeld melatonine 3 mg tabletten, capsules of vloeibaar.

Hoe wordt Melatonine door het lichaam geproduceerd?

Melatonine is een hormoon dat van nature wordt geproduceerd in de pijnappelklier, een kleine klier in de hersenen. De synthese en afgifte van melatonine worden beïnvloed door het circadiane ritme, de interne klok van het lichaam die de slaap-waakcyclus reguleert.

Hier is een stap-voor-stap uitleg over hoe melatonine wordt geproduceerd:

Lichtwaarneming:

De aanmaak van melatonine wordt vooral beïnvloed door licht en duisternis. Gespecialiseerde cellen in het netvlies van de ogen bevatten een lichtgevoelig pigment, melanopsine genaamd.

Wanneer deze cellen licht detecteren, met name blauw licht, worden signalen naar de suprachiasmatische kern (SCN) in de hypothalamus gestuurd. De SCN wordt vaak de ‘hoofdklok’ van het lichaam genoemd en speelt een cruciale rol bij het reguleren van het circadiane ritme.

Signaal naar de pijnappelklier:

De SCN stuurt signalen naar de pijnappelklier, diep in de hersenen.

Deze signalen instrueren de pijnappelklier om de productie van melatonine overdag te verminderen wanneer de blootstelling aan licht hoog is.

Duisternis en verhoogde melatonineproductie:

Bij afwezigheid van licht, vooral 's avonds en 's nachts, is de pijnappelklier vrij van remmende signalen.

Terwijl de duisternis invalt, begint de pijnappelklier het aminozuur tryptofaan om te zetten in serotonine, een neurotransmitter die geassocieerd is met stemming en welzijn.

Conversie naar melatonine:

Serotonine wordt op zijn beurt omgezet in melatonine. Deze omzetting wordt vergemakkelijkt door een reeks enzymatische reacties.

De toename van de melatonineproductie treedt meestal 's avonds op en bereikt zijn hoogtepunt midden in de nacht.

Circadiane ritmeregulatie:

De nachtelijke afgifte van melatonine helpt het lichaam te signaleren dat het tijd is om tot rust te komen en zich voor te bereiden op de slaap.

De rol van melatonine bij het reguleren van het circadiane ritme is cruciaal voor het handhaven van een consistente en gezonde slaap-waakritme.

Ochtendlicht en verminderde melatonine:

Blootstelling aan natuurlijk licht in de ochtend helpt de melatonineproductie te remmen en geeft het lichaam een signaal om wakker te worden.

Deze cyclus herhaalt zich dagelijks en de regulering van de melatonineproductie helpt de interne klok van het lichaam te synchroniseren met de externe omgeving.

Het is vermeldenswaard dat externe factoren, zoals werk in ploegendienst, onregelmatige slaappatronen en blootstelling aan kunstlicht (vooral blauw licht van schermen) in de avond, de natuurlijke productie van melatonine kunnen verstoren.

 

Hoe wordt melatonine 3 mg geproduceerd in de fabriek?

De productie van melatonine 3 mg voor commercieel gebruik omvat doorgaans extractie of synthese. De specifieke methode kan variëren op basis van de fabrikant en de gewenste vorm van het melatonineproduct (zoals tabletten, capsules of vloeibare formuleringen). Hier is een overzicht van de twee belangrijkste methoden:

Extractie uit natuurlijke bronnen:

In sommige gevallen wordt melatonine gewonnen uit natuurlijke bronnen, vaak uit de pijnappelklieren van dieren (meestal koeien of varkens). Deze methode komt echter minder vaak voor vanwege zorgen over mogelijke besmetting en de overdracht van ziekten.

Extractie uit natuurlijke bronnen omvat het isoleren van melatonine uit de klierweefsels en het vervolgens zuiveren voor gebruik in supplementen.

Chemische synthese:

De meest gebruikelijke methode voor het produceren van melatonine 3 mg voor commercieel gebruik is door middel van chemische synthese.

Het uitgangsmateriaal voor de synthese is vaak een verbinding genaamd serotonine, die kan worden afgeleid van het aminozuur tryptofaan. Serotonine wordt vervolgens chemisch omgezet in melatonine.

De synthese omvat verschillende chemische stappen, en fabrikanten controleren het proces zorgvuldig om de zuiverheid en kwaliteit van het uiteindelijke melatonineproduct te garanderen.

Deze methode maakt nauwkeurige controle mogelijk over de dosering en kwaliteit van de geproduceerde melatonine.

Zodra melatonine is geëxtraheerd of gesynthetiseerd, kan het worden geformuleerd in verschillende productvormen, zoals melatonine 3 mg tabletten, capsules, sublinguale tabletten of vloeibare formuleringen. Er kunnen aanvullende ingrediënten, zoals bindmiddelen (microkristallijne cellulose), antiklontermiddelen (magnesiumstearaat), vulstoffen en coatings, worden toegevoegd om de stabiliteit, biologische beschikbaarheid en de algehele gebruikerservaring te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat melatoninesupplementen in veel landen als voedingssupplementen worden beschouwd en dat de productie ervan onderworpen is aan regelgeving en kwaliteitscontrolenormen die zijn opgesteld door gezondheidsautoriteiten. Van fabrikanten wordt verwacht dat ze zich houden aan goede productiepraktijken (GMP) om de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de supplementen die ze produceren te garanderen.

Voor de inname van melatonine 3 mg worden consumenten geadviseerd om melatoninesupplementen te kiezen van gerenommeerde fabrikanten die de wettelijke richtlijnen volgen en deze supplementen te gebruiken zoals voorgeschreven door de fabrikant. Als u specifieke vragen heeft over een melatonineproduct, kunt u contact opnemen met de fabrikant of een zorgverlener raadplegen voor advies.

Bedenk wel dat een voedingssupplement zoals melatonine 3 mg geen vervanging is van een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl. Door gezonde voeding krijgt je lichaam de juiste voedings- en bouwstoffen binnen, waardoor het goed kan functioneren.

 

Lees meer
Cookie-toestemming Manage cookies