TaalValuta


€18,99

GABA

GABA kopen

Gamma-aminoboterzuur (GABA) wordt in het menselijk lichaam gesynthetiseerd uit het aminozuur glutaminezuur via een biochemisch proces dat decarboxylatie wordt genoemd. Dit proces omvat de enzymatische omzetting van glutaminezuur naar GABA door het enzym glutamaatdecarboxylase. GABA kan ook worden geproduceerd door sommige micro-organismen tijdens de fermentatie van voedingsmiddelen.

In de context van voedingssupplementen wordt synthetisch GABA meestal geproduceerd door middel van chemische synthese in laboratoria. Het wordt gemaakt door de reactie van glutaminezuur met een reactief reagens, gevolgd door verschillende stappen van zuivering en kristallisatie om het uiteindelijke GABA-poeder te verkrijgen.

Het is belangrijk op te merken dat GABA supplementen, hoewel ze synthetisch kunnen worden geproduceerd, niet altijd even effectief zijn in het verhogen van de GABA-niveaus in de hersenen, omdat GABA moeilijk door de bloed-hersenbarrière kan dringen. Hierdoor kan de opname van GABA uit voedingssupplementen beperkt zijn en kunnen de effecten ervan variëren van persoon tot persoon.

Hoewel GABA supplementen soms worden gebruikt voor hun veronderstelde kalmerende en ontspannende effecten, is meer onderzoek nodig om hun werkzaamheid en veiligheid te beoordelen, evenals hun potentiële therapeutische toepassingen. Het is altijd raadzaam om met een gekwalificeerde zorgverlener te overleggen voordat u begint met het gebruik van GABA supplementen of andere voedingssupplementen.

Wat doet een GABA supplement?

In de hersenen fungeert gamma-aminoboterzuur (GABA supplement) als een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van de neuronale activiteit en het balanceren van excitatie en remming in het zenuwstelsel. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van GABA in de hersenen:

 1. Remmende neurotransmitter: GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Het bindt zich aan GABA-receptoren op de postsynaptische neuronen en veroorzaakt een remming van de neuronale activiteit. Dit remmende effect helpt de overmatige excitatie van neuronen te voorkomen en draagt bij aan het handhaven van de neurale balans en homeostase.

 2. Neuronale regulatie: GABA speelt een cruciale rol bij het reguleren van verschillende aspecten van neuronale activiteit, waaronder de verwerking van sensorische informatie, de controle van spierspanning, en de regulatie van stemming en emotie. Door remming van neuronale activiteit kan GABA de opwinding van neuronen verminderen en een bijdrage leveren als natuurlijke rustgever.

 3. GABA-receptoren: GABA oefent zijn effecten uit door te binden aan specifieke receptoren op neuronen, die bekend staan als GABA-receptoren. Er zijn twee hoofdtypen GABA-receptoren: GABA-A-receptoren en GABA-B-receptoren. GABA-A-receptoren zijn ionotrope receptoren die chloridekanalen openen en een snel remmend effect op neuronen veroorzaken. GABA-B-receptoren zijn metabotrope receptoren die G-proteïne-gekoppelde signaaltransductiepaden activeren en een langzamer en langer durend remmend effect hebben.

 

Hoe wordt GABA gemaakt?

GABA, gamma-aminoboterzuur, wordt in fabrieken vaak op synthetische wijze geproduceerd. Hier zijn de stappen die typisch worden gevolgd:

 1. Uitgangsmaterialen: De basisgrondstoffen voor de synthese van GABA zijn ammoniak (NH3) en glutaminezuur, dat meestal wordt afgeleid van micro-organismen of via chemische processen.

 2. Reactie: Glutaminezuur wordt onder hoge druk en temperatuur gereageerd met ammoniak in aanwezigheid van katalysatoren. Dit proces staat bekend als de Eschweiler-Clarke-reactie. De reactie leidt tot de omzetting van glutaminezuur tot GABA.

 3. Scheiding en zuivering: Na de reactie wordt het mengsel gescheiden en gezuiverd om GABA te isoleren van andere bijproducten en onzuiverheden. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende scheidings- en zuiveringsmethoden, zoals destillatie, extractie, chromatografie, en kristallisatie.

 4. Analyse en kwaliteitscontrole: De resulterende GABA wordt geanalyseerd en onderworpen aan strenge kwaliteitscontroleprocedures om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de specificaties voor zuiverheid en potentie.

 5. Verpakking en distributie: Na goedkeuring wordt GABA verpakt in geschikte containers en gedistribueerd naar verschillende industrieën voor gebruik in voedingssupplementen, farmaceutische producten, cosmetica en andere toepassingen.

Dit zijn algemene stappen die worden gevolgd voor de industriële productie van GABA, maar de exacte methoden en processen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke fabrikant en productieomstandigheden.

 

Zit er GABA in ons dagelijks eten en drinken?

GABA, gamma-aminoboterzuur, komt van nature voor in voedingsmiddelen, zij het meestal in relatief kleine hoeveelheden. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die van nature GABA bevatten:

 1. Fermenteerde voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die worden geproduceerd door fermentatie, zoals gefermenteerde sojaproducten (bijv. tempeh en miso), gefermenteerde zuivelproducten (zoals kefir en yoghurt), gefermenteerde groenten (bijv. zuurkool en kimchi), en gefermenteerde granen (zoals zuurdesembrood), bevatten vaak GABA als een bijproduct van het fermentatieproces.

 2. Noten en zaden: Sommige noten en zaden, zoals walnoten, amandelen, zonnebloempitten en sesamzaad, bevatten kleine hoeveelheden GABA.

 3. Groene groenten: Groene groenten zoals spinazie, broccoli en spruitjes bevatten ook kleine hoeveelheden GABA.

 4. Rijst: GABA-rijst is een specifiek type rijst dat is verrijkt met GABA tijdens het verwerkingsproces. Dit gebeurt door de rijstblootstelling aan een specifieke omgeving met verhoogd CO2-gehalte, wat resulteert in een toename van het GABA-gehalte.

Hoewel deze voedingsmiddelen GABA bevatten, zijn de hoeveelheden doorgaans niet zo hoog als in supplementen. Als je op zoek bent naar een hogere dosis GABA, kan een supplement een effectievere optie zijn. Het is echter altijd het beste om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je supplementen gebruikt.

Lees meer
Cookie-toestemming Manage cookies